Vinkkejä ilmastoystävälliseen matkustamiseen

Kaikki tietävät, että lentokoneiden päästöt vaikuttavat ilmastonmuutokseen negatiivisella tavalla ja vaikka lentomatkustusta tulisikin vähentää, ei se tarkoita sitä, etteikö kukaan saisi enää matkustaa. Kun olet varaamassa seuraavan kerran matkaa, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, miten voit tehdä matkastasi mahdollisimman ilmastoystävällisen. Sen sijaan, että matkustaisit pitkäksi viikonlopuksi useita kertoja vuodessa, tai tekisit kaukomatkoja tiheään tahtiin, voisitko kenties vaihtaa matkasuunnitelmiasi lähemmäs? Voisitko esimerkiksi valita lentokoneen sijasta junan tai bussin? Jos sinun täytyy kuitenkin lentää, onko lentoyhtiöiden ympäristöystävyydellä eroja? Ja mitä ilmastoystävällinen matkustaminen oikein edes tarkoittaa?

Mitä ilmastoystävällinen matka tarkoittaa?

Tiedon puute on usein syy siihen, miksi ihmiset eivät matkusta ilmastoystävällisellä tavalla. Tämä on sääli, koska ilmastoystävällinen matkustaminen on yleensä melko yksinkertaista, eikä se vaadi sinulta kovinkaan suuria ponnisteluja. Jos haluat käydä uusissa kohteissa ja matkustaa eri liikennemuodoilla, huomaat, että sinun ei tarvitse tehdä valtavia uhrauksia tai investoida paljon ylimääräistä työtä ilmastoystävälliseen matkustamiseen. Riittää, että teet hieman taustatyötä ja suunnitelmia ennen matkaasi, joka useimpien kohdalla kuuluu jo automaattisesti matkan suunnitellun ensimmäisiin vaiheisiin.

Matka koostuu kolmesta osasta:

 • Saapuminen ja lähtö
 • Majoitus
 • Aktiviteetit paikan päällä

Suunnitellessasi matkaasi, ota huomioon kaikki yllä mainitut matkan vaiheet. Kaikille näille löytyy lukuisia vaihtoehtoja, joista toiset ovat ympäristöystävällisempiä kuin toiset.

Vinkkejä ilmastoystävälliseen matkustamiseen:

 • Matkusta läheisiin kohteisiin
 • Tee matka bussilla tai junalla
 • Tutustu matkakohteeseesi polkupyörällä tai kävellen
 • Käy paikoissa, joissa on hyvät julkisen liikenteen järjestelmät/joukkoliikenne
 • Valitse majoitus, jossa on energiansäästötoimenpiteitä, ympäristömerkkejä jne.

Suunnittele matkasi

Matka alkaa suunnitelmalla. Sen sijaan, että varaisit matkasi spontaanisti samana päivänä, käytä hieman aikaan sen suunnitteluun. Vaikka spontaanit reissut ovatkin joillekin ainoa oikea tapa matkustaa, on pieni suunnitelmallisuus vain hyvästä, jos haluat kantaa kortesi kekoon ja tehdä matkastasi mahdollisimman ilmastoystävällisen.

Matkusta lähelle

Suurin osa lomalla olevista ihmisistä haluaa rentoutua, hidastaa vauhtia, pitää hauskaa ja löytää tasapainoa hetkiseen arkeen. Nämä tarpeet voidaan tyydyttää ilman, että tarvitsee matkata toiselle puolelle maapalloa.Jopa kävely tai pyöräretki omasta ulko-ovestasi voi olla ikimuistoinen kokemus. Erityisesti koronavuoden aikana kotimaanmatkailu on kasvattanut suosiotaan huomattavasti ja upeita lomakohteita on löytynyt yllättävänkin läheltä.

Tee matka bussilla tai junalla

Nopeat yöjunat ovat kätevä tapa matkustaa Euroopan läpi. Erikoistuneet matkatoimistot voivat auttaa suunnittelemaan matkasi.

Pyöräily- ja patikointiretket

Pyöräily ja vaellus ovat hyvin suosittuja loma-aktiviteetteja myös Suomessa. Useimmat alueet ovat tunnistaneet potentiaalin houkutella turisteja rakentamalla ja parantamalla jatkuvasti pyörä- ja vaellusreittejä. Löydät monia upeita pyöräily- ja vaelluskohteita ympäri Suomea, lukuisat kansallispuistot mukaan lukien. Alueelliset matkatoimistot voivat tarjota sinulle karttoja ja muuta tietoa jännittävistä retkistä ja mielenkiintoisista kohteista.

Julkinen liikenne ja autojen yhteiskäyttö

Jos suunnittelet lomaa ilman autoa, sinun on valittava alue, jolla on hyvä julkisen liikenteen järjestelmä, jakannattaa varata majoitus jonkun kanssa, joka on perehtynyt alueen liikenteeseen tai kuuluu paikalliseen autojenjako-järjestelmään.

Lisäksi kaupunkien tai alueiden busseille ja junille on usein tarjolla hyviä tarjouksia tai vieraskortteja.

Mitkä lentoyhtiöt ovat vihreimpiä?

Jos sinun täyty matkustaa lentoteitse, varaa ympäristöystävällisin vaihtoehto. Alternative Airlinesin mukaan ympäristöystävällisimmät lentoyhtiöt ovat päivittämässä ympäristöystävällisempään kalustoon. Tämä tarkoittaa ympäristöystävällisempien materiaalien käyttöä koneissa (esimerkiksi hiilikuitupenkkien käyttö, muovin ja inflight-lehtien vähentäminen) sekä vegaani- ja kasvisruokien tarjoaminen. Joitakin Alternative Airlinesin ylistämiä lentoyhtiöitä ovat Virgin Air, Qantas ja KLM. Yksi merkittävä ero lentoyhtiöiden välillä on polttoainetehokkuus: Kansainvälinen puhtaan liikenteen neuvosto havaitsi 51 prosentin eron polttoainetehokkaimman Atlantin poikki kulkevan lentoyhtiön (Norwegian Air) ja vähiten tehokkaan (British Airways) välillä.

Mitä muuta matkustajat voivat tehdä?

 • Vähennä lentojen määrää mahdollisuuksien mukaan.
 • Kirjoita lentoyhtiöille ja kommentoi heidän sosiaalisen median tilejään kannustaaksesi heitä rajoittamaan käyttämäänsä muovimäärää.
 • Selvitä, millä lentoyhtiöillä on tällä hetkellä vihreimmät käytännöt (tutki kaikkea polttoainetyypistä heidän muovipolitiikkaan) ja yritä käyttää niitä, kun joudut lentämään.
 • Tuo oma ruoka tai jos päätät syödä koneessa, valitse kasvis- tai vegaaniruokia.
 • Ota suoria lentoja. Se tuottaa vähemmän kasvihuonekaasuja matkaa kohden – lentoonlähtö ja välilaskut kuluttavat enemmän polttoainetta kuin korkealla lentäminen.
 • Varaa lento polttoainetaloudellisella lentokoneella, kuten Boeing 787 Dreamliner tai Airbus A350.
 • Pakkaa kevyesti. Finnair väittää, että se voisi säästää 1-2 miljoonaa kiloa polttoainetta vuodessa, jos jokainen sen matkustaja pakkaisi yhden kilon vähemmän matkatavaroita joka kerta kun lentää.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *