Lähimatkalle

Koe kotimaa uusin silmin

Miksi mennä merta edemmäs matkalle? Kotimaan matkailu ja lähimatkailu on kannattavaa monesta syystä. Lähelle matkustaminen pienentää yleensä paitsi matkanteon hiilijalanjälkeä, myös matkan kustannuksia ja matkantekoon käytettyä aikaa. Kun aikaa ja rahaa säästyy, voi irtioton ottaa arjesta entistä useammin. Kotimaan matkailulla tuet myös paikallisia palveluita.

Staycation - lomailua kotikulmilla

Lomalla ei ole pakko matkustaa minnekään, vaan lomailla voi myös omilla kotikulmilla. Staycation termi tulee englannin kielen sanoista stay ja vacation. Staycation-loman ajatuksena on tutustua omiin lähiseutuihin tai kotipaikkakuntaan turistin silmin: nauttia paikallisista palveluista, elämyksistä, luontokohteista tai muista nähtävyyksistä. Irtioton tunnelmaa lisää yöpyminen paikallisessa majoituspalvelussa, tai sitten voi tehdä päiväretkiä ja palata yöksi omaan sänkyyn. Staycation-lomaa voi kukin varioida oman budjetin ja mieltymysten mukaan itselle sopivaksi. Käytä luovuuttasi ja löydä kotiseutusi uudestaan!


Retkiä rannoille

Pienet suomalaiset rannikkokaupungit ovat hauskoja retkikohteita myös syksyllä ja talvella. Matka niihin käy kätevästi bussilla, junalla tai autolla. Kun kesäsesonki on ohi, majoituspaikoissa on hyvin tilaa. Parasta on etsiä huoneistohotelli tai vuokrata jostakin vanhasta talosta asunto, jossa voi kokata itse. Hyvällä onnella asunnossa on myös puilla lämpiävä uuni tai hella. Sen lämmössä on mukava puuhailla ulkoilujen välillä.

Naantalissa, Tammisaaressa, Hangossa, Uudessakaupungissa ja Kristiinankaupungissa kannattaa ehdottomasti hankkiutua vanhaankaupunkiin. Tiheään rakennetut vanhat talot, yllättävästi kääntyilevät kadut ja aitojen takaa pilkottavat puutarhat tekevät kävelyretkistä kiinnostavia. Pieneltä alueelta löytyy joka päiväksi uutta katseltavaa, joten kaupungissa on parasta liikkua jalkaisin tai polkupyörällä.


Valoa, tuulta, kodikkaita kahviloita

Pohjoinen merivalo vaihtelee joka päivä. Joskus taivas on valoisa helmiäishohtoinen kaari pään päällä, joskus myrsky heittelee mustia pilviä meren yllä. Lumisade ja sumu saavat ikkunoista hohtavat valot loistamaan kutsuvasti.

Osa kahviloista ja ravintoloista on kiinni talviaikaan, mutta muutamissa on ovet auki ympäri vuoden. Sisällä tuoksuvat vastaleivottu leipä ja saaristolaisruuat. Paikalliset poikkeavat hakemaan tuoreita leivoksia, syömään kermalla täytetyn vohvelin tai istuksivat rupattelemassa naapureidensa kanssa.

Vieras otetaan hyvin vastaan. Muutaman päivän päästä olet jo tuttu, ja myyjä muistaa, millaisena haluat kahvisi. Kaksikielisissä kaupungeissa voit harjoitella toista kotimaista tai puhua omaa kieltäsi, ihan oman maun mukaan.


Rantavarusteet mukaan

Syksyn ja talven matkailija tarvitsee kunnolliset rantavarusteet.
Ensinnäkin villahousut, villasukat ja villapaita.
Rukkaset, sillä sormikkaita ei ole tarkoitettu kylmiin oloihin. Lämmin hattu, ja tuulta pitävä huppu tai tiivis silkkihuivi, joka peittää myös niskan ja kaulan.
Tuulta pitävät päällysvaatteet, housut tai pitkä hame. Vettäpitävät nilkkurit tai saappaat.
Ellei kotoa löydy kunnollisia vaatteita, lomakaupungin putiikeissa ja kirpputoreilla on tavallisesti kauniita ja tarkoituksenmukaisia kamppeita.
Paikalliset asukkaat harrastavat usein veneilyä, retkeilyä ja kaikenlaista rantaelämää, joten he tietävät, millaisissa vaatteissa ihmisellä on mukava olo, olipa sää sitten millainen hyvänsä.


Kulttuuria, seuraelämää ja rauhaa

Pikkukaupungeissa on yllättävän vilkas kulttuurielämä. Konserteista, näyttelyistä ja tapahtumista saa tietoa matkailuneuvonnasta. Paikallisia ruokia voi käydä maistelemassa ravintoloissa tai kokata itse majapaikan keittiössä. Kannattaakin ottaa omat kokkiveitset mukaan ja tarkistaa etukäteen, mitä välineitä keittiössä on. Torilta ja puodeista voi löytää herkullisia perunoita, tuoretta kalaa ja juureksia, lähimeijerien juustoja ja muita erikoisuuksia.

Kun vilskettä on ollut riittävästi, on mukava lähteä rannalle ja puistoihin. Monissa rannikkokaupungeissa vanhaa kaupunkia kehystävät rantapuistot ja pitkät laiturit. Niitä pitkin voi kulkea katselemassa lintuja, laivoja, veden heijastuksia, koiriaan kävelyttäviä kaupunkilaisia, hiekkaa ja tuulen kiharaisiksi taivuttamia puita.

Hangossa kuuluisat kilometrien mittaiset hietikot kahisevat silkkisinä kävelijän jalkojen alla. Meri aaltoilee tasaisen rauhoittavasti. Silmät lepäävät kallioiden, hiekan, kellastuneen kaislikon ja tummanvihreiden mäntyjen hienovaraisissa väreissä. Vesi heijastaa taivaan valoa.

Tekstit: Rea Peltola
Kuvat: Pixabay